Kurs

KURSPROGRAMMET


HØSTEN 2021Velkommen!


Kulturskolen for seniorer, i samarbeid med Sarpsborg Seniorskole, kan i høst tilby følgende kurs og foredrag fra og med 6. september. Obs! Vi starter opp 6. september, men kursene kan ha forskjellig oppstartdato og varighet (se under).


Kursene foregår på Sarpsborg kulturskole i St. Marie gt. 81/87.

Alle kurs, turer og foredrag er i høst gratis.


Påmelding fra og med mandag 30. august (mandag-fredag mellom kl 10.00 – 14.00)

til Jezzamine på sms og mobil 401 67 144 , eller på mail: jfm@sarpsborg.com


Hver kursdag, mellom kl. 12.00 og 12.30, serverer vi kaffe og te i den lille kafeen på kulturskolen. Vi håper dette vil smake godt til matpakken din.


Mandag


09.50 - 10.50     Senioryoga. Kurs I med Nora Dyrholm (10 ganger)

Velkommen til Senioryoga! Senioryoga er en time for seniorer som ønsker bevegelse og ro i felleskap med andre. Yogatimene blir tilpasset hver gang etter hvem som er på timen og Nora Dyrholm har lang erfaring med tilrettelegging for ulik funksjonsvariasjon. Timene har behagelig bakgrunnsmusikk og enkle øvelser med både sittende, liggende og stående alternativer. Namaste!

 

11.10 - 12.10   Senioryoga. Kurs II med Nora Dyrholm (10 ganger)

Velkommen til Senioryoga! Senioryoga er en time for seniorer som ønsker bevegelse og ro i felleskap med andre. Yogatimene blir tilpasset hver gang etter hvem som er på timen og Nora Dyrholm har lang erfaring med tilrettelegging for ulik funksjonsvariasjon. Timene har behagelig bakgrunnsmusikk og enkle øvelser med både sittende, liggende og stående alternativer. Namaste!


13.00 - 15.00   Spiselige ville vekster - tur

To spennende turer hvor vi ser på hvilke ville vekster som er spiselige. Turens leder er kunnskapsrike Ellen Fodstad Larsen. Ellens kunnskaper rundt dette tema er imponerende. Vi legger turene til området Hafslundsøy og håper naturen fortsatt har mye å by på. Ta med termos og matpakke. Oppmøte på parkeringsplassen ved Opsund barnehage, Opsundveien 15.

 

12.30 - 13.30 Ukenytt med Britt (obs! oppstart 20. september)

Britt Paulsen tar et dypdykk ned i mengden av nyheter vi mottar gjennom uka. Det blir samtaler og kanskje en og annen diskusjon om dagens nyhetsbilde.

 

12.30 - 13.30  Lesefelleskapet (4 ganger)

Vi leser, lytter og samtaler rundt en novelle, et dikt eller en annen litterær tekst. Lesefelleskapet er et litterært pustehull hvor vi kan hvile litt i ordene, tankene eller assosiasjonene som dukker opp på veien mens vi leser. Lesefelleskapet bygger på tankene bak det som kalles Shared Reading. Kurset ledes av leder for Litteraturuka Torill Stokkan.

 

Tirsdag


09.00 - 11.00   Fra krimbok til kunstutstilling i Litteraturuka - Book-art med Xiaoli (8 ganger)

Litteraturuka Sarpsborg skal i år handle om krim og krimbøker. I den anledning kan du være med på å lage et kunstverk som skal avdukes på Sarpsborg scene under åpningen av årets litteraturuke. Under kunstnerisk ledelse av kunstner og lærer Xiaoli Duan-Hansen skal dere lage dette kunstverket av krimbøker, i en såkalt Book Art-stil. Det betyr bretting av papir og bøker på en kunstnerisk måte. Ikke vanskelig, men krever litt tålmodighet.

 

10.00 - 11.00   Hverdagsfilosofi – Vår åndelige lengsel med Torgeir Mathisen (7. og 21. september)

Torgeir Mathisen innbyr til et foredrag og en samtale om vår åndelige lengsel. Foredraget går over to tirsdager.

 

10.00 - 11.00  Poesi & Kaffe (14. og 28. september)

Når det ikke er «Hverdagsfilosofi», da er det «Poesi & kaffe» Kom, lytt og start dagen med poesi og en god kopp kaffe.

 

11.00 - 11.30   Strikkeglede med Bjørg og Solveig (5 ganger)

Her skal det strikkes og gledes sammen med kursleder Bjørg Heines og Solveig Hovde Martinsen. Den første gang dere møtes trenger dere ikke å ta med garn, kurslederne sørger for det. For denne første gangen skal Bjørg vise dere hvordan man strikker en type sokker. Det vil da bli noen materialkostnader som dere betaler direkte til kurslederne via Vipps eller lignende. Dere får vite hvordan kurset fortsetter ved første møte.

 

12.00 - 13.45  Begynnerkurs i tegning og maling med Xiaoli (10 ganger – obs! materialkostnader)

Er du nybegynner, men har lyst til å lære litt rundt det å tegne og male? Da er dette kurset med Xiaoli Duan-Hansen noe for deg. Hun vil veilede deg på beste måte inn i denne «kunsten». Dere må selv kjøpe og betale materialene dere skal bruke. Dere får liste av Xialoi på første kursdag.

 

12.30 - 13.30  Dans deg glad med Helene Marie Bakker (10 ganger)

Dans gjør noe med oss. Dans kan nemlig føre til at gleden oppstår i kroppen. Og glede kan man ikke få nok av! Bli med og dans deg glad og bli med på Bli med dansen. Danselærer er Helen Maria Bakker.

 

12.30 - 14.00 Foto med mobilen og Jarl-Morten (4 ganger)

Vil du lære litt mer om hvordan du bruker mobil-kameraet ditt? Vi har hyret inn fotograf Jarl Morten Andersen til å lære deg litt mer om akkurat det. Om zoom, utsnitt og mye annet. Du må bruke din egen mobil på dette kurset.


Onsdag


10.00   Kunstgruppa – øvet - ved Britt Knoff (10 ganger – obs! materialkostnader)

Dette er en kunstgruppe som har dannet seg selv gjennom årene Kulturskolen for seniorer har eksistert. Gruppen ledes i år av Britt Knoff.

 

12.30 - 13.30 Foredraget 

Nysgjerrig og eller vitebegjærlig? – eller kanskje du bare har lyst til å sitte ned å lytte til noe morsomt, interessant, givende eller spennende. Husk at du må melde deg på til hvert foredrag! Programmet for «Foredraget» er følgende:


8. september Borgleden med leder av Pilegrimsenteret sokneprest Helene Selvik

Lytt og lær om den spennende pilegrimsleden som går rett utenfor «døra» vår – Borgleden. Foredragsholder er leder av Pilegrimssenteret og prest Helen Selvik.


15. september Magiske Østfold med forfatter Torill Stokkan

Gamle Østfold byr på både myter, magi, folkemedisin, og legende kilder. Foredragsholder er forfatter av boken Eventyrlige Østfold og leder av Litteraturuka Sarpsborg, Torill Stokkan


22. september Samuel og Bestefar - kunsten å leve

I foredraget «Samuel og bestefar» kan du vente deg en morsom og inspirerende tone mellom to som er blitt hverandres aller beste venner. Bestefar sine drømmer ble utgangspunkt for at Samuel bestemte seg for å oppfylle drømmene han. Foredraget forteller om kunsten å leve, livsmestring og om den indre 18-åringen, om nysgjerrighet og undring over dette store livet som kanskje begynner å nærme seg slutten. Hvordan velger jeg å leve, selv om jeg er plaget av sykdom? Vi har ofte flere valg enn vi tror.


29. september Historien Sarpepoppen med Harald Otterstad og Lillekai

Harald Otterstad, forsvarsadvokat, musiker, rocker og forfatter av bøkene Sarpepoppen, som dekker poppens historie i Sarpsborg fra 1960 til 1990. Dette blir et forrykende foredrag om nettopp - Sarpepoppen!  Med seg har Otterstad både bilder, film og Lillekai fra Halden.

 


 

Du kan hente programmet i papirformat på Sarpsborg bibliotek, på servicetorget på Sarpsborg rådhus eller på Sarpsborg kulturskole.


All ny forskning viser til at kunnskap og kulturopplevelser gjør deg gladere og at glede skaper god helse. Samvær, læring og kulturrelle opplevelser gjør godt i kroppen!

Resultatet er faktisk at du får det bedre og blir gladere!

Gled deg selv! Lev lenger! Bi med!

 

«Det vi må lære før vi kan gjøre det, det lærer vi ved at vi gjør det."

Aristoteles